Ziemowit Szczerek: V šedé 'PRLości’ nebyl problém jen PRL (Polská lidová republika)

- Polsko od moře k moři - 31. 01. 24

Spisovatel a novinář Ziemowit Szczerek je vyhraněnou a sarkastickou osobností, která nabízí osobitý pohled na svět. Tvrdí o sobě například, že není Polák, ale Wislan.

Ziemowit Szczerek je autorem mnoha rozhovorů, literárních reportáží a povídek publikovaných například v Tygodnik Powszechny, Nowa Europa Wschodnia, Lampa či Ha!art. Spolupracuje také s rádii.

V roce 2015 vyšla jeho kniha Siódemka (Sedmička) v nakladatelství Korporacja Ha!art, která byla nominovaná na literární cenu „Angelus“. V roce 2020 vyšel autorův první kriminální román s názvem Bouřka s kulkou v hlavě. Práva na jeho filmovou adaptaci zakoupila HBO Europe.

Jeho nejslavnější kniha byla vydána v roce 2013 – Přijde Mordor a sežere nás aneb tajná historie Slovanů. Byla přeložena i do češtiny a vyšla ve Větrných Mlýnech.

Vydavatelé ji popisují jako „On the road“ na východoevropský způsob. „Jako znamenitý pozorovatel a talentovaný stylista líčí ukrajinské reálie s břitkým humorem a nadsázkou. Nečekejte postsovětskou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekovýma očima je nečekaně barvitá a exotická.“

Větrné mlýny upozorňují na to, že ukrajinské komplexy a historické nesebevědomí se téměř ve všem podobají české povaze…

„Po verzi ukrajinské, maďarské, německé a neoficiální anglické a ruské se pro vydání knihy rozhodly Větrné mlýny. To je dost vtipné, protože pokud jsem slyšel, mladí Češi rádi jezdí do Polska podobně jako mladí Poláci jezdí na Ukrajinu,“ napsal autor na svém facebookovém profilu.

Gonzo žurnalistika

Vyprávění – bez snahy o objektivitu, kde je reportér součástí příběhu.

No, a najednou tam byl. Můj Bože. Obrovský Ježíš stál na kopci připomínajícím jakousi gigantickou skalku. Skalní zahradu. Ejakulaci poutní vesničky. Samo ježíšoidní monstrum bylo akumulací této ejakulace. Vypadalo, jako by bylo vyrobeno z papírové hmoty, a koruna nasazená na hlavu jako vystřihovánka předškoláka. Srovnání s Ježíšem z Ria bylo spíš vtipem, něco jako podomácku vyrobený traktor ve srovnání s maybachem. – to je ukázka stylu gonzo fejetonu Ziemowita Szczereka, který otiskl časopis Plav.

Ziemowit Szczerek se narodil v roce 1978 v Radomu. Pracuje také jako překladatel. Vystudoval práva a politologii. Je fanouškem moderních dějin střední Evropy a gonzo žurnalistiky. Do polštiny přeložil esej Huntera S. Thompsona The Kentucky Derby Is Decadent And Depraved.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...