Robin Ujfaluši: Začínám rozumět evropanství, ale moravanství pro mě není téma...

- - 18. 12. 20

Robin Ujfaluši je bratrancem bývalého fotbalového reprezentanta Tomáše Ujfalušiho. Narodil se v roce 1979 v Rýmařově. Na FF UK vystudoval češtinu a filozofii. V roce 2005 pracoval v rámci evropského rozvojového programu GLEN (Global Education Network) na fotbalovém projektu v Nairobi. Poté v občanském sdružení Inex-SDA rozjížděl projekt Fotbal pro rozvoj. Pak přilnul ke Straně zelených a stal se jejich volebním manažerem.

V roce 2007 vydal knihu Jak se hraje fotbal v Africe. Publikuje své texty v novinách a časopisech (Blisty, Instinkt, A2, Nový prostor, 100+1, Gól a jiné).

Robin stál u zrodu úspěšného projektu Fotbal pro rozvoj. Patronem projektu je od jeho počátku Robinův bratranec, bývalý reprezentační fotbalový kapitán Tomáš Ujfaluši. V roce 2005 působil jako dobrovolník v keňském Nairobi, poté ještě v Bosně a Hercegovině a v Turecku.

„Fotbalové klání se spoustou emocí může snadno tyto nevraživosti přiživit. Ale znovu jsme u toho, že emoce, které fotbal vzbuzuje, mohou být také pozitivní. Ve velkém fotbale i obyčejném zápase na malém městě. Že si malé děti z různých etnik společně zahrají fotbal a najdou nové kamarády, je dobrá příležitost, jak k sobě různé skupiny obyvatel, které jsou si kulturně vlastně velmi blízké, mohou zase najít cestu,“ popsal v jednom rozhovoru.

V Africe Ujfaluši žádný kulturní šok nezažil. "Ten stav bych spíš označil jako „nesnesitelnou mnohost dojmů“. Ocitnete se v jiném světě, všechno je naprosto odlišné, přepravit se přes půl města do práce je výkon sám o sobě, na ulicích všude spousta lidí, místní názvy zní jeden jako druhý, máte pocit, že v té velkoměstské džungli se nikdy nemůžete zorientovat. Zároveň ale všechny ty dojmy, zvláštnosti, vůně, jména rychle absorbujete." uvedl v rozhovoru na stránce Afrikaonline.cz.

V diskuzi po svém vystoupení na MAČi uvedl mimo jiné, že v Africe hrají fotbal i holky. „V Keni hrají fotbal i holky, tam není fotbal jen mužská záležitost. Například v Nairobi mají 400 ženských týmů. Fotbal tam slouží jako element genderové politiky. Když k nám ten jejich tým projektu přijíždí, vždycky je smíšený a má tam i holky, takže pak proti sobě hrají smíšené týmy.“ 

Padl i dotaz na moravskou notu. „K moravské národnosti se nehlásím, to pro mě není téma. Já mám vztah k České republice. Začínám rozumět evropanství, ale moravanství pro mě není téma... Mám vztah k Rýmařovu, k severní Moravě. Patriot určitě jsem, ale tenzi mezi Moravou a Čechama jsem nikdy nerozuměl.“

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...