Tomáš Přidal nechává setnout jahody gilotinou a vánoční stromek zase vykouřit jointa

- Poezie - 03. 08. 22

Tomáš Přidal je „renesanční“ umělec z Brna. Píše, muzicíruje a zpívá, maluje, vynalézá. Se ženou Bárou vytvořil promotérské duo, které do jihomoravské metropole přivedlo na koncertní pódia mnoha zdejších klubů desítky zahraničních kapel a interpretů.  

Na Měsíci autorského čtení v roce 2019 Tomáš Přidal usedl coby básník. Básník vzácný svou svobodomyslnou a v realitě neukotvenou poezií, autor nevídaný coby střídmý účastník autorského přednesu vlastních veršů.   

Na MAČ ho přivedlo dílo vydané pod názvem Čalouník u Reinerova Druhého města v Brně. 

„Čalouník je v tomto směru ostatně velice podvratnou sbírkou: díky své poetické mnohovrstevnatosti se vzpouzí jednoduché a tím pádem i oklešťující sdělitelnosti. Je to právě Přidalovo básnické mistrovství (či šílenství?), co nás zavádí do zhulených hlubin „antismyslu“, v nichž jsou jahody popravované gilotinou, krev bublá v polévkové míse a špagetoví hippies protestují proti vraždění. Tato poezie navíc s naivitou sobě vlastní ruší zažité binární protiklady mezi fikcí a realitou,“ zaznělo v recenzi na A2. 

Čtenáře Tomáš Přidal uhrane hlavně tím, když přistoupí na hru, v níž je všechno možné, hlavně však nutně jiné. To, co vidí všichni, ho prostě jako autora nezajímá, o realitě se nemá smysl bavit, když už jednou je taková, jaká je, ničím přeci nikoho nepřekvapí. 

„V lese jsem překročil kořen a od té doby se dívám na věci takhle. Přestal jsem oddělovat skutečnost uvnitř imaginace od skutečnosti reálného světa. Někdy je možné žít i básně dalších autorů. Třeba jedu do klubu tramvají, která se pomalu táhne a strašně vrže, jako by se měla rozpadnout. Cítím, že jedeme obří botou Russella Edsona, která vystupuje v jeho textu Poraněná snídaně: muže snídajícího na verandě vyruší od jídla hluk, ozve se skřípot, zpoza obzoru se vynoří obrovská bota na kolečkách, nahoře v rozšněrovaném nártu ji řídí žena a z dírek pro tkaničky se dívají děti,“ poznamenal autor v rozhovoru pro iLiteraturu.cz. 

Silně aktivní je Přidal i v hudbě: s kapelou Deceased Squirrel On the Phone, kde bubnuje jeho žena Bára – vydali kazetu Strawberry Cough u Stoned To Death Records. Natočili také s Bobem Vrátníčkem coververzi skladby Nicka Cavea a jeho legendárních The Birthday Party u brazilského vydavatelství The Blog That Celebrates Itself Records.  

V současnosti se věnuje novému projektu s Bobem Vrátníčkem, který pojmenovali podle oblíbeného kytarového efektu Pulsar. Nahráli spolu a vydali EP album Crumpled Mountain. A V roce 2022 se objeví klidnější a jemnější nová nahrávka. 

„Když píšu v češtině, držím se konceptu, který mám v hlavě, většinou zaznamenávám báseň na papír tak, jak mě napadla, případně někde něco vyměním nebo přehodím slovosled. Angličtina mi umožňuje víc odbočit od prvotního plánu. Není můj mateřský jazyk, takže více rozvíjím původní nápad situacemi, které od začátku neobsahoval,“ prozradil básník v rozhovoru. 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...