Jiří Stránský: Náš přístup k demokracii je zkažen těmi lety komunismu...

- - 27. 03. 23

Jiří Stránský (12. srpna 1931 – 29. května 2019) byl za bolševika pumpař, který mluvil anglicky, francouzsky a německy, politický vězeň, který si odseděl sedm let v uranových lágrech, přitom psal knihy, podle kterých vznikaly filmy, jež sbíraly ceny na zahraničních festivalech.  

Národ ho poznal díky televizi a příběhům válečného letce Maděry ze seriálu Zdivočelá země. Filmový a televizní scenárista, prozaik, básník, publicista, autor knížek pro děti a dlouholetý šéf Českého centra PEN-klubu Jiří Stránský se narodil v Praze v elitní prvorepublikové rodině. 

Z politických důvodů nemohl dokončit svá studia. V roce 1953 byl zatčen a odsouzen k osmiletému žaláři za údajnou špionáž; znovu byl vězněn v letech 1973–1975. Základním motivem jeho prozaického díla (Štěstí, Zdivočelá země, Přelet aj.) je „konflikt mírových nadějí v životě mladé generace s velkou politickou a historickou deziluzí v letech tzv. studené války“ (Vladimír Novotný). 

Kniha rozhovorů publicistky Renaty Kalenské s Jiřím Stránským je nazvaná Doktor vězeňských věd. Kriticky se v ní staví k Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. „Hlavně mu nikdy neodpustím, co všechno musel provést, aby vyhrál,“ pronesl pro Aktuálně.cz na adresu prezidenta. 

Na Měsíci autorského čtení vystoupil v roce 2009, kdy měly večery čtení dlouhou metráž... Jiří Stránský četl v Brně přes hodinu. „Když jsem byl podruhé v kriminále, tak už to nebyly ty lágry z 50. let, a já jsme si tam psal, psal jsem pro budoucnost, což sice zní podivně, ale bylo to tak,“ poznamenal prozaik. 

Diváci se v debatě Stránského ptali také na demokracii. „Náš přístup k demokracii je zkažen těmi čtyřiceti lety komunismu, kdy byla závist povýšena na oficiální postoj a závist je sestřičkou nenávisti,“ podotkl. „Já jsem zažil horší věci,“ poznamenal k současnosti. 

Stránský zdůraznil, že na rozdíl od kolegů spisovatelů si příběhy nemusí vymýšlet. „Já je spíš musím osekávat. Já jsem to všechno viděl na vlastní oči, ten divoký odsun, který se konal do vnitrozemí, do lágrů. Zdivočelá země se odehrála v městečku Svatý Štěpán. Na jedné z besed v pohraničí, po odvysílání první série seriálu, jeden z přítomných pronesl: Já si myslím, že bychom měli poděkovat panu spisovateli, že na nás byl tak hodný,“ zmínil téma odsunu.    

Prošel si několika pracovními tábory, včetně nechvalných jáchymovských uranových dolů. 

„Já jsem se sešel v kriminále s Janem Zahradníčkem, s Křelinou, s Knapem, s Karlem Peckou, se Zdeňkem Rotreklem, s Vladimírem Valentou a řadou dalších lidí. Tam se ve mně upevnilo rozhodnutí psát.“ 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...