Leoš Bacon Slanina: ... myslím, že i Brno potřebuje mě

- Bohémský život - 27. 02. 23

Leoš Bacon Slanina se narodil v neděli v poledne 13. března 1946 v dělnicko-úřednické rodině. Od vinného sklepu přes Československou televizi došel například až do Výzkumného ústavu elektrických strojů točivých, na Letiště Brno či na recepci. Má jen základní vzdělání, leč potkal se s někdejšími brněnskými velikány Oldřichem Mikuláškem a Janem Skácelem. 

Přiznává, že je ovlivněn Ivanem Wernischem a kamarády z brněnské bohémy: Arnoštem Goldflamem, Zeno Kaprálem a dalšími. Jeho vystoupení provází typický, dramatický přednes s netradičním rytmem. Jeho heslem je: Svoje čtenáře je nutno si vychovat. 

Leoš Bacon Slanina se objevuje na divadelních prknech jako příležitostný herec. Je zastoupen v almanachu Lepě svihlí tlové (Petrov, Brno 2002) a ve sborníku Kounický klášter (Rosa Coeli, Dolní Kounice 2004). 

„Úplně na začátku mne překvapovalo to, že Leoš vůbec píše, ne básně, ale že se podepíše. Pak že hraje obstojně šachy, sice jen s předsedou Obce moravskoslezských spisovatelů, ale i tak. No, oslovuje mne nejspíš tím, že jsou to básně, dnes rarita,“ řekl v rozhovoru pro www.h7o.cz Petr Minařík, když Leoš slavil loni sedmdesátiny a vyšel mu výbor poezie Bacon 70.  

Leoš Bacon Slanina je básníkem i básní, napsalo vydavatelství Větrné mlýny, když sbíralo peníze na jeho poslední sbírku na Hit Hitu. „V polovině března mu bude sedmdesát a už nemá psa Kerrrynu. Pořád píše, jako vždycky psal, do Brna, kam patří, ale už dojíždí jen na kontrolu k lékaři a na návštěvu různých nakladatelství, kde sbírá knížky, aby je pak odnesl do antikvariátu a mohl si koupit tabák do své dýmky,“ napsali nakladatelé. 

V roce 2007 na MAČi využil svých hereckých zkušeností, sňal ze stolu papíry s básněmi a jal se kráčet po pódiu, takže živé vysílání přišlo o básníkův hlas. I to je Leoš Bacon Slanina. 

„Vzhledem k tomu, že mi za chvíli ujíždí vlak, se mě teď můžete zeptat. Na to, co se mi nelíbí, nebudu odpovídat,“ uvedl debatu na konci svého autorského večera. 

„Člověk se musí nechat ovlivňovat celý život. Ta pravá bohéma už skončila, to, co přišlo potom, to, co přežilo, to prostě v podstatě ovlivní každého, kdo chce psát,“ uvedl na dotaz ohledně brněnské bohémy. 

V rozhovoru pro Brněnský deník uvedl: “Všechno, co k životu potřebuji, to je Brno, ale myslím, že i Brno potřebuje mě. Nevím proč, ale nějak tak to nepochybně bude.” 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...