Žadan: Z celé historie nám zbudou slova a hudba několika geniálních lidí

- - 01. 08. 22

Serhij Žadan se narodil v roce 1974 ve Starobilsku na samém východě Ukrajiny. Vystudoval germanistiku v Charkově, kde také žije. Píše poezii - česky Dějiny kultury začátku století (2013) – i prózu: česky sbírka povídek Big Mac (2011). Napsal romány Depeš Mod (2004) Anarchy in the UKR (2005) a Vorošylovhrad (2010). Také překládá.

Napsal přes dvacet knih a sestavil řadu antologií. Jeho próza je kronikou divokých devadesátých let a současně literární mapou východní Ukrajiny. Svou poezii — civilní i s bohatým dědictvím ukrajinského futurismu 20. let — sám často přednáší.

Vystupuje také jako zpěvák s charkovskou „ska“ kapelou Sobaky v kosmosi, organizuje festivaly a jiné kulturní i politické akce. Markéta Kittlová ve své recenzi napsala: „Big Mac je řeč na počest všech, kdo jsou v dnešní době ještě schopni žít svobodně.“

Serhij Žadan jako básník debutoval v roce 1995 sbírkou Citátník. „Ze světa, v němž jsme žili, z celé historie nám zbudou slova a hudba několika geniálních lidí, kteří se marně snažili nás všechny varovat, snažili se něco vysvětlit, ale nic nevysvětlili, nikoho nezachránili, leží na hřbitovech a z jejich geniálních hrudních košů rostou teď květiny a tráva,“ napsal.

Do sbírky Ze života Marie autor zahrnul příběhy skutečných Ukrajinců. „Ve své současné tvorbě se pokouším zachytit aktuální politické i společenské dění na Ukrajině. Toho, co se v mé zemi děje, si hodně všímám, zaznamenávám to a mám potřebu o tom mluvit. Společnost a politika se rapidně mění, ale můj styl psaní nikoli,“ uvedl Žadan pro stanici Vltava.

„Hodnoty, které pro mě byly důležité, jsou důležité stále. Já své postoje nezměnil. Moc dobře, a v současné době možná ještě víc, si uvědomuji, že jsou kolem mě lidé, kteří mohou zradit, ale taky lidé, kteří nezradí nikdy. Jsou lidé silní i slabí, moudří i méně moudří. Nikoho z nich nechci svými názory ani psaním poučovat, v tomto jsem se také nezměnil.“

Roli spisovatele vnímá jako úděl jakéhosi veřejného mluvčího. „Rozhodl jsem se, že na těchto setkáních budu mluvit o tom, co trápí mě a vlastně všechny Ukrajince. Je to válka a všechna bída s ní spojená. Pro mě, jako občana Ukrajiny, je velmi důležité o tom mluvit. Zvláště proto, že mnozí lidé ve střední a západní Evropě si pořádně neuvědomují, že nedaleko za jejich hranicemi se odehrává krvavý válečný konflikt,“ pronesl na literárním maratonu autorských čtení.

Jeho dílem prochází symboly svobody a vzpouru vůči institucím a měšťáckým pravidlům. „Téma cesty a cestování je pro mě zásadní. Na cestách jsem celý život. A nejdůležitější je pro mě proces přesunu z jednoho místa na druhé. Rád dobývám různé vzdálenosti a sleduju změnu krajiny,“ svěřil se na Vltavě.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...