Sebastià Alzamora: Líbilo by se mi být upírem svých čtenářů

- Bratři a sestry Dona Quijota de la Mancha - 24. 03. 23

Sebastià Alzamora je autor pocházející ze slunné Mallorky. Působil v různých kulturních institucích: jako publicista spolupracuje například s katalánským deníkem Ara. V roce 1994 vyšel jeho básnický debut, sbírka Rafel, dodnes publikoval dalších devět sbírek veršů, pět povídkových knih a sedm románů.

Alzamora je uznávaný spisovatel i v zahraničí, jeho knihy jsou hojně překládány do evropských jazyků.

Značka: duchovno

Večer se spisovatelem Sebastià Alzamorou se na MAČi odehrál v roce 2016. Brněnskému publiku přečetl temný úryvek z detektivního thrilleru s gotickými prvky Crim de sang (Krvavý zločin, 2011).

„Můj vztah k víře je šťastně konfliktní. Rád cituji jednu větu španělského režiséra Luise Buñuela: Jsem ateista díky Bohu. Definoval bych se jako někdo, kdo žije v neustálém údivu a nepřestává se ptát na vše spojené se spirituálnem. Rád se tomu tématu věnuji i ve svých románech,“ vysvětlil.

Monolog upíra, který v ukázce promlouval autorovými ústy, diváky šokoval. „Inspirovala mě skutečná událost, kterou bylo masové vraždění kněží na počátku španělské občanské války v roce 1936,“ uvedl umělec.

„Po španělské občanské válce zůstaly hluboké rány, které se zatím ještě nezacelily. Někteří politici se stále snaží, aby se ani nikdy nezcelily. Španělsko žije už čtyřicet let v demokracii, ale je to zvláštní demokracie zatížená tichem a zatajováním. Je smutné, že spousta těch věcí ještě nebyla potrestána...“ okomentoval. 

„Kniha je fikce, ale vychází z jedné historické události, zvířeckosti. Zasazuji do katastrof války příběh a fiktivní postavy, jednou z nich je upír. Fragment, který jsem četl, je vlastně prolog. Ten tón v úvodu není ve všech částech románu stejný, není tam tolik krvavých scén,“ uklidňoval autor otřesené publikum.

„Hlavní myšlenkou románu je zlo a co je jeho podstatou. Zlo je naší součástí. Prvním krokem, jak ho porazit, je uvědomit si to, porozumět sami sobě.“

„Já jsem všechny moje postavy. Upír jsem taky částečně já. Představuje to, z čeho mám strach. Nesdílím pohled toho upíra, ale snažím se mu porozumět, vžít se do jeho přemýšlení...“ pronesl a dodal: „Líbilo by se mi být upírem svých čtenářů, nic jiného.“

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...