Ochutnávka MAČ 2017: J. E. Frič - Starou adresu už neznám a novou zapomínám

- - 31. 10. 23

Básníci a spisovatelé si již nemusí ostřit brka, ale přesto některé z nich už škrábou hlasivky a začíná jim cestovní horečka. Těmito slovy byl před dvěma lety odstartován festival Měsíc autorského čtení 2017… Přenesme se do 1. července onoho roku: 

V Brně startuje dnes v 19.00 Datho Turašvili, gruzínský scénárista, romanopisec, povídkář, dramatik a literární překladatel z ruského, španělského a anglického jazyka, ve 20.30 ho vystřídá Jaroslav Erik Frič.

O den později se Měsíc autroského čtení rozeběhne ve Wrocławi, 3. července pak v Ostravě, kde opět MAČ 2017 zahajuje Jaroslav Erik Frič. Další festivalové štace jsou Košice a konečně ukrajinský a „haličský“ Lvov. Na všechny akce Měsíce autorského čtení je navíc vstupné dobrovolné.

Datho Turašvili

1. 7. 19:00 Brno
2. 7. 20:30 Wroclaw
3. 7. 19:00 Ostrava
4. 7. 19:00 Košice
5. 7. 20:30 Lvov

Narodil se roku 1966 v Tbilisi, na tamější univerzitě, v Londýně a v Madridu studoval literaturu, film a dějiny umění. Mimo scénáře Turašvili píše romány, povídky a divadelní hry, překládá literaturu z ruského, španělského a anglického jazyka. Debutoval románem Útěk ze SSSR (Džínsová generace) sledujícím příběh mladých, kteří se stanou oběťmi uzavřeného režimu. Román založený na skutečné události se záhy stal gruzínským bestsellerem. Účastní se také horolezeckých expedic na Kavkaz, do Himalájí a do And a část jeho tvorby je věnována cestování a dobrodružným příběhům. Jeho dílo bylo přeloženo do více než deseti jazyků a dvakrát se stal držitelem literární ceny Saba.

 

Jaroslav Erik Frič

1. 7. 20:30 Brno 
3. 7. 20:30 Ostrava

Jaroslav Erik Frič je čerstvý nositel Ceny města Brna za rok 2016 za literární činnost a publicistiku. „Od konce šedesátých let vydával s přáteli samizdaty, později vytvořil ediční řadu Texty přátel, vydával i vlastní sborníky. V roce 1973 byl v Brně jedním z iniciátorů bytové scény Šlépěj v okně na ulici Veveří,“ připomíná tohoto intelektuála, básníka, nakladatele, hudebníka a propagátora undergroundové kultury Encyklopedie města Brna. 

K jeho nejznámějším dílům patří sbírka básní Kolotoče bílé hlasy nebo Jsi orkneyské víno a jiné básně. Psal ovšem i scénáře pro rádia a věnoval se také hudbě jako pouliční muzikant nejen v tuzemsku, ale i v Anglii, kde před okupací republiky v roce 1968 pobýval. 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...