Necla Kelek: Šátek je světový názor, který ženy ponižuje

- - 14. 12. 21

Německá socioložka tureckého původu Necla Kelek popisuje život Turků v novém působišti. Vystupuje jako tvrdá a neohrožená kritička islamismu a hlavně jako velká bojovnice za ženská práva.

Narodila se v roce 1957 v Istanbulu, v deseti letech přišla z tradiční anatolské vísky do Německa, takže vliv islámu okusila na vlastní kůži. Dětství strávila zavřená v bytě podle přísných zvyků anatolské morálky. Osvobodilo ji až zmizení násilnického otce, pak učení. „Kdybys byla hezčí, nemusela bys studovat. Byla bys vdaná jako tvoje sestra,“ říkala jí její matka.

Ve svém díle zpracovává téma „muslimské paralelní společností v Německu“. V bestselleru Die fremde Braut (Cizí nevěsta) analyzovala osudy tureckých žen v Německu a praktiku „importu“ nevěst a ženichů z Turecka. Kniha získala prestižní Cenu sourozenců Schollových.

Vliv tradic a islámu na integraci Turků do německé společnosti zkoumá i v knihách Die verlorenen Söhne (Ztracení synové) a Chaos der Kulturen: Die Debatte um Islam und Integration (Chaos kultur: Debata kolem islámu a integrace).

Tradiční islámské rodinné právo porušuje lidská práva žen a podkopává demokracii. Takto aktivisticky Necla Kelek vystupuje. „Každá žena má v islámu svého mužského opatrovníka. Nejprve je opatrovníkem otec, pak manžel a po jeho smrti syn. Dívky jsou také řízeny svými bratry a bratranci,“ vysvětluje Kelek.

Role žen je přitom velmi důležitá. „V islámských společnostech závisí sociální postavení rodiny na pověsti žen. Proto je třeba, aby se dívky vdávaly jako panny. Navíc jsou opatrovníci osočování, jakmile se dívka objeví na veřejnosti odhalená, nebo když si pochutnává na zmrzlině se svými přítelkyněmi bez dozoru,“ líčí socioložka.

“Šátek je výrazem světového názoru, který z důvodu pohlaví ponižuje ženy a nutí je k pokoře vůči mužům. Proto manželé zadržují své manželky doma. Podle islámských nařízení by ženy neměly opouštět dům, je-li to jen možné,“ poznamenala Kelek.

Jenže tlak islámu nedrží jen ženy, ale také muže. „Mladí lidé jsou často v islámu pod silným tlakem, aby se brzy oženili. Sňatky domlouvá někdo ze širší rodiny, často se týká mladistvých," upozornila publicistka.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...