Milo Janáč: Treba sa postaviť na víťaznú stranu kapitalizmu

- MAČ 2019 - 08. 12. 22

Milo Janáč se narodil v roce 1975 v Gelnici. Vystudoval kulturologii na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity, poté pracoval v několika slovenských médiích. Živil se však také jako barman, v současnosti je kulturní zaměstnanec na městském úřadě ve svém rodišti. 

V roce 2018 vydal prozaickou prvotinu nazvanou Milo nemilo. „Nič také som neplánoval. Mali sme s kamarátom v Gelnici krčmu a ja som začal na facebook písať naše každodenné príhody. Na moje prekvapenie to začali ľudí veľa čítať a zdieľať. Potom sa ozvali chlapci z Dailymale, to je taký slovenských web, ktorý slovenskí fašisti označujú za nihilistický portál s neznámym cieľom. Tam som potom písal tieto príhody na pokračovanie. Nakoniec toho materiálu bolo toľko, že som z toho urobil knihu,“ představil její vznik sám autor. 

„Treba sa postaviť na víťaznú stranu kapitalizmu,“ píše se na začátku knihy Milo nemilo a míní se tím otevření hospody. „No, kapitalismus už počet hospod poněkud zredukoval, ale pořád jich ještě zbývá dost. Tak 15 na asi 5 000 obyvatel. Zatím je pořád z čeho vybírat,“ popsal autor situaci ve svém rodišti v rozhovoru na Radiu Wawe. 

Milo Janáč píše minipříběhy o štamgastech, zálibě v omamných látkách všeho druhu i svérázné pracovní morálce a vztahu k současnému ekonomickému systému.  

„Můj kamarád skončil v blázinci a vzal si tam tuhle knihu. Pak ji půjčil nějakému jinému pacientovi, a když paní primářka zjistila, co to čtou, tak jim ji zabavila a vrátila mu ji, až když odcházel,“ popsal například Milo Janáč. 

Spisovatel si všímá, jak se „gastrobyznys“ na Slovenku mění podobně, jako tomu je v tuzemsku. 

„Když jsem byl naposledy v Bratislavě, tak je to tam taky všechno zglajchšaltované na tento způsob a klasická hospoda mizí. Mizí dokonce i v takových malých městečkách, jako je Gelnice. I u nás byly některé staré hospody předělané. Ale je tam ještě pár takových, které si zachovaly ten původní šmrnc a atmosféru.“ 

Autor ve svém debutu ovšem to, co zaznamenal, nijak nepranýřuje. „No, ode mě by to bylo asi trošku nemístné, kdybych tyhle věci kritizoval. Ale ano, alkohol a jiné omamné látky s sebou nesou i smutnější záležitosti, zároveň ale i ty veselé. Já to vnímám jako karnevalovou knihu, jako převrácení těch běžných, normálních hodnot. Ale že by podle toho měl někdo žít, to určitě ne.“ 

Milo Janáč stojí také za vznikem festivalu Gelnické iluminácie, který připravuje společně s výtvarníkem Ľubomírem Slovinským. „Je to presne tak, ako keď ľudia žijú od výplaty k výplate, no s tým rozdielom, že my fungujeme od grantu ku grantu. Je to pankáčina, a to platí aj o samotnom priebehu. Musí byť predsa aj takýto typ festivalu,“ řekl Milo Janáč o akci Denníku N. 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...