Markéta Hejkalová. Když autorka MAČ ztratí hlas... Brno a svět

- Historie - 22. 12. 21

Markéta Hejkalová ztratila před festivalem Měsíc autorského čtení v Brně hlas. Její text tedy četla Alžběta Nagyová, která byla i jejím hlasem v následné diskusi. Večer se nesl na téma Brno a svět... „Brno se objevuje ve všech mých knížkách,“ tlumočila obecenstvu tehdejší produkční Větrných Mlýnů. 

Autorka dala kolovat publikem své knihy. V těch časech to bývalo celkem obvyklé, lidé listovali, četli si text, jiný než ten, který autor čte. Barevná obálka okolí zajímala, možná někoho rušila. Ale tímto způsobem se tehdy utvářela atmosféra podobných akcí. Přeci jen – autorská čtení byla ještě v plenách. Psal se rok 2009. 

Markéta Hejkalová se narodila v roce 1960 a je autorka románů Kouzelník z Pekingu (2008), Slepičí lásky (2006), Vždycky jedna noc (2004) a Ženy a cizinci na konci tisíciletí (2002). Velký úspěch sklidil životopis Mika Waltari z roku 2007, kde se zabývala i dobou a životem, ale také knihami světoznámého spisovatele. Hejkalová překládá z finštiny a věnuje se i rodinnému nakladatelství, podzimnímu veletrhu knihy v Havlíčkově Brodě. 

„Autorské čtení mám moc ráda. Je to kontakt se čtenáři a možnost bezprostředně vidět, na co reagují. Ale nevnímám to jako ústrojnou součást svého psaní. Dovedu si představit, že bych pouze psala, bez autorského čtení,“ uvedla v jedné debatě. „I když zpětná vazba je důležitá, ale ta se dostává jinak.“ 

Hejkalová tvrdí, že každý, kdo veřejně vystupuje, kdo třeba i učí, musí být showman. „Cílem každého veřejného vystoupení je zaujmout čtenáře. Literatura taky samozřejmě musí zaujmout, ale pokud autor kuňká, může lidi od knihy odradit,“ myslí si spisovatelka. 

Autorka má s autorskými čteními díky havlíčkobrodskému setkání velké zkušenosti. „Na některé autory přijde pár lidí, vidím to na svém veletrhu, v devadesátých letech na Ludvíka Vaculíka přišli tři čtyři lidé, teď je to čím dál lepší,“ připomíná začátky autorských čtení v Čechách. 

„Lidé nepřijdou na ojedinělou věc, ale až na větší akci. Dobrým příkladem je Měsíc autorského čtení a veletrhy. Mají větší nabídku,“ pochválila festivaly. „Líbila se mi autorská čtení Ludvíka Vaculíka a Michala Viewegha. Jako čtoucí autorce se mi líbilo na Měsíci autorského čtení, protože zde bylo připravené publikum,“ okomentovala tuzemské dění.¨

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...