Lale Müldür. Píšu spontánně a zvuk i obsah jsou jedno a to samé

- Turecká čítanka 1 - 03. 05. 23

Lale Müldür je „geniální“ básnířka a nejvlivnější osobnost současné turecké poezie. Její dílo je natolik originální, že stojí zcela mimo jakýkoli literární proud turecké literatury. 

Narodila se v roce 1956 ve dvousettisícovém Aydınu v Egejském regionu, studovala na Technické univerzitě Blízkého východu v Ankaře a na univerzitách v Manchesteru a Essexu, několik let žila v Bruselu. Získala bakalářský titul v oboru ekonomie na Manchester University a magisterský titul v oboru sociologie literatury na Essex University. 

"Nepamatuji si, zda jsem byla pro své rodiče dobré dítě, nebo ne," prozradila a dodala: "protože si nemohu vzpomenout na svůj vztah s otcem a matkou. O svém dětství nic nevím." 

Müldür se provdala za Patricka Jacquarta, belgického malíře, a v roce 1983 se přestěhovala do Bruselu. V roce 1986 ovšem Brusel opustila a vrátila se do Istanbulu. Dnes žije v Cihangir, istanbulské čtvrti známé svými intelektuály a kočkami. 

Poezii začala psát ve čtyřiadvaceti letech a publikovala řadu básnických sbírek, třeba Uzak Fırtına (Vzdálená bouře), Kuzey Defterleri (Severní sešity), Divanü Lûgat-it-Türk (Sbírka nářečí tureckých), Siyah Sistanbul (Černý Mlhistanbul). 

Její verše vynikají unikátní melodičností, mnoho z nich bylo také zhudebněno. „V mé poezii jsou zvuková struktura a smysl jedno a to samé. Ale píšu naprosto spontánně. Je to automatické, význam hudební složky si uvědomím teprve poté, když si to poprvé přečtu,“ říká o své tvorbě. 

Také její prozaické texty zaujaly čtenáře a byly publikovány v knize Anne Ben Barbar mıyım? (Mami, jsem barbarka?). „Dokáže psát rychleji, než mluví. Její řeč je jemná a laskavá a vůči lidem je vždy laskavá. Někteří její přátelé ji však vyčítají její naivní přístup. Někdy ztěžuje věci sobě i ostatním, kteří ji milují,“ objevilo se v tureckých médiích. 

Lale Müldür ovšem sama často zdůrazňuje, že má více poloh. „… ale musím být jedna osoba, která na tyto otázky odpovídá. Ale to já nejsem. Kolik lidí jsem?"   

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...