Jurij Vynnyčuk: Ukrajina má 45 milionů obyvatel, ale knihy tiskne v nákladu dva až tří tisíce

- - 28. 02. 22

Básník, prozaik, překladatel a novinář Jurij Vynnyčuk se narodil v roce 1952 ve Stanislavově, dnešním Ivano-Frankivsku. Psát začal v 70. letech minulého století za komunismu, kdy v Sovětském svazu nemohl svá díla vydávat. Proto začal mystifikovat: vymýšlel si, že jeho díla jsou překlady a také měnil své literární pseudonymy.

Píše všechno: svérázné legendy, pověsti i pohádky. Básník Andrij Ljubka o něm prohlásil, že „od okamžiku, kdy bylo napsáno Tango smrti (bylo to v roce 2012 – pozn. red.), máme ukrajinského Umberta Eca, v němž je navíc trochu Borgese“.

„Současní ukrajinští spisovatelé dnes nemají potíže s tím, že by nemohli svá díla vydávat,“ chválí literaturu na Ukrajině Jurij Vynnyčuk. „Naopak, o známé a významné autory se některá nakladatelství dokonce perou,“ přiblížil rádiu Vltava.

„Ukrajinských čtenářů není tak mnoho, jak by se mohlo zdát. Ukrajina má skoro 45 milionů obyvatel, ale knihy se tisknou většinou v nákladu dvou až tří tisíc kusů. Za ten nízký počet může opatrnost nakladatelů, kteří pro jistotu vytisknou knih méně a pak případně udělají dotisk. Nechtějí riskovat, že by se knihy neprodaly. Můj poslední román má už sice náklad 33 tisíc, ale to jsou všechno dotisky.“

Vynnyčuk se věnuje kulturnímu Lvovu, který má důležitou literární tradici. V době, kdy tato část země patřila Polsku, zde ukrajinští autoři, kteří patřili pod Rusko, tiskli své knihy. „O Lvově jsem napsal dvě knihy legend, ale vlastně všechna má díla se odehrávají právě tam, třeba i děj mého posledního románu Tango smrti,“ řekl autor.

„Všiml jsem si, že mnoho legend se shoduje s wroclavskými a krakovskými pověstmi,“ poznamenal spisovatel v cyklu Ukrajinská čítanka, který v produkci Větrných mlýnů vysílala Česká televize, Telewizja Polska a Rozhlas a televízia Slovenska. Tento díl režírovala Agnieszka Woszczyńska.

Jurij Vynnyčuk překládá také z češtiny Bohumila Hrabala a přeložil také hru Asanace Václava Havla, s níž Ukrajinci podnikli ojedinělý experiment a přijeli s ní do Prahy. V den Havlových nedožitých osmdesátin – 5. října 2016 – byla uvedena jako součást festivalu Havel 80 v české metropoli. Právě Vynnyčuk navrhl, aby se vzhledem k ukrajinské současnosti a jisté politické deziluzi vybrala právě Asanace. 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...