Jesús Ruiz Mantilla: To, že diktatura skončí, nebylo vůbec jasné

- Bratři a sestry Dona Quijota de la Mancha - 21. 08. 23

Jesús Ruiz Mantilla je spisovatel a novinář, autor několika románů, redaktor kulturní rubriky španělského deníku El País. Píše o hudbě, ale přispívá i do literární přílohy a do nedělní přílohy El País Semanal.

Vydal několik oceňovaných románů, spolupracuje s televizí. „Spojení těchto profesí je ve Španělsku přirozené. Naopak, pokud to neděláte, tak se na vás dívají podezřívavě,“ vysvětluje.

Román Hotel Transformace zachycuje dobu, o níž se ve Španělsku diskutuje – přechod od frankismu k demokracii. „Pro mě, stejně jako pro Španělsko, to bylo jedno z nejdůležitějších a možná nejskvělejších období v dějinách. I proto, že nic nebylo jisté. Že skončí diktatura, nebylo vůbec dané. Byly tu vojenské frankistické struktury, byly tu atentáty,“ líčí autor.

Ruiz Mantilla říká: „Historie se opakuje. Ne vždy je to pravda, ale zdá se neuvěřitelné, že v 21. století stopa beztrestnosti pokračuje a projevuje se neschopností dotýkat se určitých lidí. Všeho, co mravní rozvrstvení naší historie zneklidňuje...“

O svém rodném městě sepsal román – jakousi ságu 21. století – který ve španělské literatuře znamenal událost. „V mé literatuře jsou vždy postavy ze severu, nejjasnějším příkladem je Monchón, protagonista Gorda. Vždycky existovaly druhy Santander, druhy ze severu, ale nikdy jsem o městě neřekl nic. Takže mým cílem bylo zachytit podstatu Santandera, což je území poeticky velmi dobře využívané, ale ne vyprávějící,“ vysvětlil.

Kritika spisovatele chválí za jeho posedlost vyprávět. „To, co mě stálo nejvíce sil, bylo nalézt soudržný tón jako celek. Začátek je biblický a apokalyptický. V tom jsem se zajímal o posedlost Bohem a Ďáblem, trestem.“

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...