Jaroslav Rudiš: Mé postavy na mě mluvily německy

- - 01. 10. 20

Jaroslav Rudiš je úspěšný prozaik, autor divadelních a rozhlasových her, scenárista, publicista, spoluautor ajzboňáckého komiksu Alois Nebel no a také vlastně i rocker.

Studoval germanistiku, historii a žurnalistiku v Liberci, Praze, Curychu a v Berlíně. Pracoval jako učitel, reklamní agent, hotelový portýr, ale i novinář.

V roce 2018 se mohl pochlubit novou cenou Preis der Literaturhäuser 2018. „Považuju Cenu literárních domů za uznání toho, že jsem doma v té zemi i v tom jazyce. A vážím si toho, že ji získávám jako první Čech a jako vůbec první autor, který nepíše výhradně německy,“ poznamenal autor, který po Ceně Jiřího Ortena a Ceně čtenářů Magnesia Litera získal také prestižní německé ocenění.

Pětačtyřicetiletý autor románů Nebe pod Berlínem, GrandhotelKonec punku v Helsinkách, novely Národní třída, která byla v Německu přijata lépe než v Česku, si převzal také 15 000 euro na lipském knižním veletrhu v březnu 2018.

Další román Jaroslava Rudiše vyšel v březnu 2019 a rovnou v němčině: „Postavy na mě mluvily německy a všechno mě vybízelo, abych se do toho pustil v téhle řeči.“ 

Jaroslav Rudiš žije střídavě v České republice a v Německu. Na literárním stipendiu ve Švýcarsku například pracoval na nových dílech. „Na filmové adaptaci mé poslední knihy Národní třída. Natočí ji Štěpán Altrichter, spolupracujeme i na scénáři. A pro divadlo v Brémách chystáme s Kafka Bandem adaptaci Kafkova fragmentu Zmizelý, který je známý také pod názvem Amerika,“ přiblížil v rozhovoru pro MF DNES.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...