Jana Orlová: Mám tělo ráda. Život je tělesná zkušenost

- Performance - 25. 04. 23

Básnířka a performerka, výtvarnice ale i organizátorka kulturních akcí Jana Orlová vydala u nakladatelství Větrné mlýny povedenou a graficky velmi výraznou sbírku Újedě. Její verše do ní skvěle poskládal editor a básník Milan Ohnisko. A zdálo by se, že nové básnické eso je na světě... Na otázku, zda Janě Orlové přichází díky nové sbírce více pozvánek na autorská čtení, odpověděla suše. „Ne, nepřichází, je to stejné, jako před jejím vydáním.“ 

Psát o tom, že její básně možná někoho šokují, je zbytečné. Jazyk i témata současnosti jsou prostě taková. Nicméně Orlová odmítá častý a nepoučený názor, že by šlo o autobiografii, o skutečné události a prožitky jejího života. „Ráda bych ale zmínila, že u tohoto typu poezie je často zaměňován lyrický subjekt se skutečnou osobností autorky. Je třeba to odlišovat. Sbírku není dobré číst jako autobiografii,“ upozornila čtenáře i recenzenty na webu rádia Vltava. 

V roce 2022 u Větrných mlýnů vydala další dílo básní, o kterém Olga Stehlíková trefně poznamenala: “Provokace, studený sex bez horké erotiky a úspornost tvoří základ poetiky Jany Orlové v prakticky všech jejích básnických knihách – v nejnovější Neutečeš to není jiné. Jana Orlová je však možná ještě tvrdší a zraněnější než dřív.” 

Pro aktivní performerku jsou tělo a tělesnost důležité. „Mám tělo ráda. Život je tělesná zkušenost. Tématem sexuality jsem se zabývala delší dobu. Z pera ženských autorek je vyjádření k těmto tématům často trapné. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak to dělat jinak, a toto je výsledek,“ poznamenala ke sbírce v rozhovoru na Vltavě. 

Spojení poezie a performance autorce velmi vyhovuje. “Pro mě je to určitý životní mód. Nechci, aby to vyznělo banálně, ale hluboce cítím, že bych chtěla poezii žít. Je to pro mě způsob prožívání světa. Proto i volba performance jako dalšího prostředku. Performance je pro mě v podstatě živá poezie. To neznamená, že jsou to texty převedené do nějaké akce, ale je to samostatný žánr, kde se snažím pracovat podobnými prostředky. Jen to nepíšu, ale dělám,” upřesnila v jednom rozhovoru. 

Na vlnách MAČe... 

V roce 2016 se básnířka vydala po cestách největšího evropského festivalu literatury. „Vzpomínám na to ráda. Byl to krásné potulné čtení, něco podobného jsem zažila poprvé – a doufám, že ne naposled! Proč tam nebylo Brno? Nebylo zrovna v jízdním řádu. Byla jsem v Ostravě, Košicích a ve Lvově se španělskou spisovatelkou Rosou Montero,“ vzpomíná Orlová. 

Autorka je rozkročena mezi performance, výtvarným uměním a poezií. Jak se podle ní ta umění skládají dohromady? „Různě. Já mám ráda všechny tyto způsoby vyjádření. Nebaví mě škatulkování a vymezování, raději hledám styčné body,“ vysvětluje. 

Ještě peprnější a jasná odpověď zazněla na dotaz: Co pro tebe znamená ten „ženský svět“, či „ženské vnímání“ světa? „Znamená to, že máš kundu.“ 

x x x

Chce vypadat drsně
utratil kvůli tomu hodně peněz
vzdal se pár zálib
změnil názory
Objednal si
whisky s light colou

x x x

Oblékl si neonové tričko
a vyrazil do baru
Tričko si objednal přes e-shop
protože mu to asociovalo sex-shop
Choval jistou naději
Po půlnoci byl ochotný i zaplatit

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...