J. E. Frič v Ostravě. Rektor "potulné akademie" se saxofonem

- Chachaři - 11. 08. 23

V červenci 2017 se na MAČi v Ostravě na pódia, ale po dlouhé době i na „scénu“ vrátil Jaroslav Erik Frič. Básník, hudebník, redaktor, nakladatel a organizátor se stal jednou z událostí celého ročníku maratonu autorských čtení. Narodil se 14. srpna 1949 v Horní Libině u Šumperka a zemřel 24. května 2019 v Brně.

Petr Hruška mu říkal mile „Jardo“ a připomněl jeho ostravské kořeny –tedy sílu v boji s nemocí. „Jeho přístup k literatuře je neortodoxní... Kdo někdy slyšel Jardovu recitaci, ten ví. Já jsem z něho měl poprvé uhrančivý zážitek,“ uvedl tehdy autora básník Hruška.

Jaroslav Erik Frič

Básník studoval angličtinu a filozofii na univerzitách v Olomouci a v Brně. Zkraje 90. let založil nakladatelství Votobia a Vetus Via, redigoval revue Box, pořádal festivaly Potulný dělník a Napříč. Vydal sbírky Kolotoče bílé hlasy (1993) a Houpací kůň šera a jiné básně (1998) a poémy Jsi orkneyské víno, S kým skončila noc, Poslední autobus noční linky, Můžu ti říct svůj sen?. Výbor z deníkových zápisů - Psáno na vodu palbou kulometnou I–IV (2013–2017).

Erik Frič jeho slova ihned - i se zastřeným hlasem - předvedl do skutečnosti. Básnikovou sugestivní ecitací se navíc proplétaly zvuky saxofonu. Undegroundové melodrama. A publikum v Absintovém lese zážitek ocenilo vřelým potleskem.  

Erik Frič hrával na ulicích, s kytarou. Po roce 2000 už cíleně propojoval poezii s hudbou. Kapitola Ostrava je důležitá nejen pro básníka a potulného muzikanta Friče, ale i pro Větrné mlýny, které tam pořádají svůj Měsíc autorského čtení. 

Poezie v Ostravě? Zn. 2015

Když se ve městě tato akce poprvé chystala, tak byla podle České televize velká část ostravské kulturní veřejnosti k měsíčnímu literárnímu maratonu skeptická. Báli se návštěvnosti. Té se bál i Jan Balabán, když o festivalu hovořil, jen krátce před svou smrtí, na tiskové konferenci.

Jenže stíny těchto obav se na naplnily: Stará Aréna byla v roce 2015 denně plná jak na čtení francouzských, tak tuzemských autorů.

"Ostrava, určitě i díky Ostravě 2015, získala fantastickou literární přehlídku, kterou všem těm, kteří budou trávit červenec v Ostravě, doporučuji. A já osobně bych si neskromně přála, aby se třeba nějaký budoucí román autora, který Ostravu navštívil právě díky svému autorskému čtení na MAČi, odehrával v Ostravě,“ uvedla tehdy Kateřina Ondřejková, dramaturgyně České televize.

Návštěvníky v Ostravě nejvíce zaujala čtení Petry Hůlové, J. H. Krchovského, Ivana M. Jirouse nebo Michala Hvoreckého.

„V Ostravě se podařil zopakovat úspěch z loňského roku, festival si tam opět našel své publikum, až překvapivě početné a věrné. Ostravu už do budoucna považujeme za pevnou součást programu. Čili Brno a Ostrava v následných letech zcela určitě,“ řekl v roce 2016 ředitel festivalu Pavel Řehořík.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...