Díla, která se četla na autorských čteních, vyzkoušejí i filmové plátno

- Diktatura informací 11 - 02. 02. 18

Filmaři mají knížky rádi. Jejich příběhy přepisují do dojemných scénářů a nové dílo je záhy na světě... Stačí pár známých hereckých tváří a prožitek běží na plátně za uměleckým aportem.

Na konci měsíce máje například uvede největší tuzemská filmová distribuční společnost CinemArt do českých kin film Na krátko. „Autorkou předlohy a scénáře je Petra Soukupová — stejnojmennou povídku obsahuje její kniha Zmizet. Jde o druhý celovečerní film Jakuba Šmída, debutoval snímkem Laputa. Krátký film tohoto režiséra Neplavci získal v roce 2011 Českého lva — Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film a francouzská L’Académie des César ho vybrala mezi sedm nejlepších krátkých filmů. V hlavních rolích se můžeme těšit na Jindřicha Skokana, Julii Issa, Petru Špalkovou či Martu Vančurovou,“ napsala Dana Blatná v časopise Host.

A filmaři špízují mezi prozaiky dál. „Pokud jde o filmová zpracování, sluší se připomenout, že minulý týden proběhla českými médii zpráva, že společnost Negativ dostala z evropských fondů podporu 4,8 milionu na výrobu pěti filmů. Dva z nich jsou Vyhnání Gerty Schnirch podle románu Kateřiny Tučkové a Drtikol na motivy knihy Dějiny světla Jana Němce,“ prozradila Blatná.

Právě Jan Němec se stal tedy autorem dalšího dílu vysílání Měsíce autorského čtení. Básník a prozaik, syn spisovatele Ludvíka Němce a držitel Ceny Evropské unie za literaturu (2014) a ceny Česká kniha (2014), získal nominaci na Magnesii Literu (2014) i na Cenu Josefa Škvoreckého (2014). 

„Dokonce bych řekl, že psaní – ale týká se to stejnou měrou i čtení –, které neobstojí také jako duchovní proces, nemá nakonec valný význam. Svět nabízí mnoho prostředků, jak si ukrátit dlouhou chvíli, a literatura sice může být jedním z nich, ale je jí na to trochu škoda," poznamenal o svém Drtikolovi autor v rozhovoru pro Tvar.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...