Dato Turashvili : Knize se nic nevyrovná v tom, jak  umí nasytit ducha lidské bytosti

- Gruzínská čítanka - 11. 10. 23

Portrét současného gruzínského spisovatele byl natočený při příležitosti 18. ročníku festivalu Měsíc autorského čtení. Režie se ujal Jan Strejcovský

Dato Turashvili se narodil v Tbilisi 10. května 1966, kde studoval na Státní univerzitě Tbilisi a později se přesunul na univerzitní studia do Londýna a Madridu, kde se zaměřil na obory dějiny filmu, literatury a umění.

Jako student se aktivně účastnil protestních shromáždění proti sovětskému režimu a byl jedním z vůdců gruzínského studentského hnutí. 

Jeho první prózy vyšly v roce 1991 - v roce, kdy Gruzie znovu obnovila svou státní nezávislost. Je autorem divadelních her a románů a píše scénáře k filmům. 

Debutoval románem Útěk ze SSSR (Džínsová generace), kde rozepsal dojemný příběh skupiny mladých, kteří se stanou oběťmi železného sovětského režimu. Román založený na skutečné události se záhy stal gruzínským bestsellerem. Byl přeložen do sedmnácti jazyků.

„Dětství se naštěstí nemohu zbavit. Po dlouhou dobu jsem proto zamýšlel napsat román, který by popsal, co všechno jsem v těch letech nemohl, ale chtěl jsem tím popsat samo dětství a svá učňovská léta,“ řekl v jednom rozhovoru v narážce na to, že se vrací k příběhům z nedávné minulosti.

Psát začl v útlém věku, ale na první vydání svých povídek si musel počkat. „Od dětství mě zajímali spisovatelé. Byli pro mě těmi největšími a nejlepšími čaroději... První ohlas mých příběhů zazněl od Rezo Inanishviliho a vzpomínám si, jak jsem byl šťastný, když jsem zavolal k nám domů a řekl mé matce, že má velmi talentovaného syna.“

„Počítač není alternativou knihy, přestože je základním atributem moderního života. Jsem internetový uživatel a už nepoužívám tištěná média. Internetizace a informatizace je samozřejmě velmi snadná, ale knize se nic nevyrovná v tom, jak  umí nasytit ducha lidské bytosti,“ vyjádřil se k rozvoji moderních technologií.
 

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...