Bianca Bellová: Modřiny a cepování vypovídá spíše o tom, že si vzaly kretény...

- MAČ 2017 - 04. 06. 19

MAČi s vročením 2019 už zbývá necelý měsíc pauzírování. Proto je nasnadě si připomenout, jaký byl ten pátý den na festivale v roce 2017. Do Brna tehdy přijela číst literární hvězda Bianca Bellová. Autorka, která obdržela cenu Evropské knihy roku a cenu za knihu roku Magnesia Litera.

Spisovatelka, která odmítá označení "feministka". "Mám známou, kterou její manžel pálil cigaretami i žehličkou a po letech domácího násilí ji vycepoval k takové dochvilnosti, že na každou schůzku chodila o půl hodiny dřív. Měla jsem kolegyni, která čas od času přišla do práce s monoklem nebo podlitinami. To vypovídá spíše o tom, že si vzaly kretény, než o čemkoliv jiném...".

Bianca Bellová
5. 7. 20:30 Brno

Tuzemská Bianca Bellová svými prózami nabývá na věhlasu. Publikovala knihy Sentimentální román (2009), Mrtvý muž (2011), Celý den se nic nestane (2013). Se svým nejčerstvějším románem Jezero (2016) sbírá jednu literární cenu za druhou, Magnesia Litera 2017 – Kniha roku a Cenu Evropské Unie za literaturu. Šéfredaktor Hostu Miroslav Balaštík na letošním veletrhu Svět knihy prohlašoval, že se Jezero prodává líp než severské detektivky. Brno se má na co těšit!

Mariam Ciklauri
5. 7. 20.30 Wrocław 
6. 7. 19.00 Ostrava 
7. 7. 19.00 Košice 
8. 7. 20.30 Lvov

Narozena v roce 1960 v Tbilisi, redigovala několik edic gruzínské literatury. Citlivá autorka, která se ve svých básních dotýká různých námětů a témat. Je i významnou osobností dětské poezie a její básně, překlady, eseje i články pravidelně vycházejí v celé řadě periodik. Její dílo bylo přeloženo do angličtiny, němčiny, italštiny, litevštiny, arménštiny a ruštiny. Je také laureátkou řady prestižních literárních ocenění, například ceny Gala, ceny Saguramo nebo ceny Makvaly Mrevlišvili. „Poezie Mariam Ciklauri se porůznu větví jak lyrickým, tak epickým směrem a je názorným příkladem spojení tradice a moderního světa. Její básně jsou uměleckou vizí vystavěnou na národních kořenech a vynáší na povrch přirozené a působivé vrstvy lidské duše.“

Michal Havran
5. 7. 20.30 Ostrava 
6. 7. 20.30 Košice 
7. 7. 19.00 Lvov

Vystudoval teologii na Univerzitě Marca Blocha ve Šťrasburku a obhájil doktorát na École Pratique des Hautes Études v Paříži. Slovenský publicista a zakladatel a šéfredaktor portálu Jetotak.sk. V roce 2012 vydal společně s Marošem Hečkem knihu o mediální manipulaci Kandidát (v roce 2013 byla zfilmována). Od roku 2014 moderuje ve Slovenské televizi pořad Večeře s Havranem. říká: „Nevíme o sobě více než před dvaceti lety, víme jen to, že svět se mění, ale nevíme, kterým směrem. Máme málo informací o naší živé společnosti, ale také o tom, jak jsou věci spojené.“

Datho Turashvili
5. 7. 20.30 Lvov

Narodil se roku 1966 v Tbilisi, na tamější univerzitě a v Londýně a Madridu studoval literaturu, film a dějiny umění. Mimo scénáře Turashvili píše romány, povídky a divadelní hry, překládá literaturu z ruského, španělského a anglického jazyka. Debutoval románem Útěk ze SSSR (Džínová generace) o příběhu mladých, kteří se stanou oběťmi uzavřeného režimu. Román založený na skutečné události se záhy stal gruzínským bestsellerem. Účastní se také horolezeckých expedic na Kavkaz, do Himalájí a do And a část jeho tvorby je věnována cestování a dobrodružným příběhům. Jeho dílo bylo přeloženo do více než deseti jazyků a dvakrát se stal držitelem literární ceny Saba.

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...