S omluvou Pavel Kohout... To píšu do každého svazku z padesátých let

- Road movie 3 - 15. 01. 18

Pavel Kohout je literátem 20. století se vším všudy. Film režiséra Filipa Remundy, který vznikl v produkci Větrných mlýnů, divákovi nabízí spisovatelovu osobnost na pozadí cesty literárním festivalem Měsíc autorského čtení.

Kromě Pavla Kohouta je ve snímku vzácně zachycena i jeho žena Jelena Mašínová, jež se do té doby striktně odmítala účastnit mediálního světa svého muže.

Pavel Kohout cestu po střední Evropě zvládl. Z Vídně se vydal na autorské čtení do Brna, potom putuje do Bratislavy, Košic, nazpět do Ostravy a pak do polské Vratislavi, odtud míří do svého druhého domova (po rakouské metropoli) do Prahy. 

A ve vědru literárního cestopisu je téměř vše, co formovalo autorovu osobnost. Taky jeho rané levičáctví. „Jsem totiž přecvičený levák. Donutili mě psát pravou, ale dodnes je to pro mě utrpení. Raději jsem tedy odmala ťukal na stroji, i své první milostné dopisy. V jejich případě jsem si dělal kopie. Zřejmě s instinktivním pocitem, že to jednou bude k něčemu dobré,“ prozradil jen na okraj v rozhovoru již zesnulému novináři Ladislavovi Vereckému v MF DNES.

Kohout má bohaté životní zkušenosti a již tehdy cítil, že se mladá generace společnosti odcizuje. „Jakmile společnost v našich končinách dosáhne určitého stupně konsolidace a vyřeší svoje vnitřní problémy, začne se strašlivě nudit, obaluje se podkožním tukem. A co je snad ještě horší: klesá index její životní zkušenosti. Je to paradox, ale jako by tu chyběly bolestné jizvy. Mladá generace už necítí, o co šlo těm předchozím, padesátá léta minulého století jsou stejně vzdálená jako, řekněme, Francouzská revoluce. Báchorky, které se hezky poslouchají. A co má bejt? Obávám se, že tímto způsobem zanikají bohaté civilizace,“ upozornil Kohout.

Své knihy z 50. let podepisuje čtenářům s osobitým přípisem: S omluvou Pavel Kohout...

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...