Aka Morčiladze: Báseň je napsaná hned - a třebas i na kolenou

- Gruzínská čítanka - 30. 08. 21

Aka Morčiladze se narodil v roce 1966 v Tbilisi a je jedním z nejvýznamnějších, nejuznávanějších a nejtalentovanějších gruzínských literátů současnosti.

Studoval a později vyučoval gruzínské dějiny na Státní univerzitě v Tbilisi, pracoval jako komentátor ve sportovním deníku a v roce 2000 se účastnil evropského Literárního expresu. Napsal přes dvacet románů a tři povídkové sbírky, které od roku 1998 vydává nakladatelství Sulakauri.

Dokáže vyprávět jak o současném životě v Gruzii, tak o nedávné minulosti – třeba o středověku – a jeho dílo se vyznačuje skvělými zápletkami.

Mezi lety 2005 a 2006 moderoval televizní program o literatuře a je držitelem řady gruzínských literárních ocenění. Podle jeho děl vznikla řada filmů a divadelních her, některé i v zahraničí.

Morčiladze věří, že román nemusí nutně začínat na začátku a přímou čarou mířit ke konci. Žije a působí v Londýně. "Existují kultury, které jsou mrtvé, ale přežívají díky vědy na univerzitě. Existují velké kultury, které nikoho nepotřebují, protože mají vysoký standard a ta nepolapitelnost vytváří trápení,“ řekl na letošním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Gruzínská literatura, o které víte, že je velmi stará, je zde  po mnoho staletí. Říkáme - 1 500 let, naši vědci zase mluví o jiných cifrách. Ale ať už je to jakkoli, tato staletí jsou jen maličkostí v diskusi o tom, co je cenné a o tom, co nestojí za to,“ pronesl na veletrhu s tím, že stejně jako ostatní literatury se i ta gruzínská točí jen kolem lidí.

Gruzínská literatura má silnou poezii, tvrdí auto. „V Gruzii se vypráví takový vtip, že ku psaní románu je třeba mít hodně času, stůl, papír, židli a možnost přemýšlet. A když je válka, je to problém. Zato báseň je napsaná hned a stačí ji složit třeba na kolenou.“

Komentáře z Facebooku

Pro správné fungování komentářů je třeba být přihlášen k Facebooku.

Loading...